Start Helge funderar Helge reagerar Helge svarar Fråga Prenumerera

Alla frågor/svar:

Hej Helge.

Du hävdar fortfarande din oskuld för medverkan till mordet på Alexandra. Detta trots att åklagaren byggt upp en bevisning med sparade sms, utsagor från Sara och sparade mobiltelefontider. Du har inte lyckats förklara vissa samtal eller varför du inte vaknade av skotten. Man kan väl säja att Elin lyckades trots ganska tunn bevisning...

Trots detta så har du inte gett din version av mordet?

  1. Tror du att Sara utförde allt detta ensamt eller hade hon någon medhjälpare? En chaufför kanske? Någon medhjälpare i sovrummet kanske?
  2. Eftersom du inte har misstänkliggjort någon annan så är det lätt att tro att du skyddar någon. Varför gör du det?

Hälsningar
/LA


Ja, jag förnekar fortfarande att jag skulle ha anstiftat mord och mordförsök. Och eftersom jag inte vet vad som ligger bakom händelserna är det svårt att "ge min version av mordet".

Till dina frågor!

  1. Tror du att Sara utförde allt detta ensamt eller hade hon någon medhjälpare? En chaufför kanske? Någon medhjälpare i sovrummet kanske?

Utan att jag nu kan ange närmare sammanhang, så säger Sara "vi" i sin berättelse när hon ska beskriva något händelseförlopp där hon enligt egen uppgift är själv. På frågan "vilka vi" rättar hon sig och förklarar: "Jag menade jag, jag sa bara fel". Det gör att jag har undrat om hon "bara" sa fel eller om någon annan är inblandad. Men detta är inget jag vet, utan det blir bara gissningar eller spekulationer som inte leder till någon större klarhet.

Vad jag tror om just de sakerna är egentligen inte så intressant. Mer intressant är vad teknisk bevisning skulle kunna peka på. Hur noggrant polisen har prövat Saras uppgifter mot denna är inte jag kompetent att avgöra. Men om jag ska svara enkelt på frågan om jag tror att Sara utförde gärningarna ensam eller om hon hade någon medhjälpare, är mitt svar att jag tror att hon gjorde det ensam. Om jag tänker på den Sara jag trodde mig känna, har jag i och för sig svårt att tro att hon utförde gärningarna alls. Men jag har inte heller grund för att tro att någon annan hjälpt till, så jag tror likväl att hon utförde det ensam.

Att hon skulle haft en chaufför motsägs väl av det faktum att hon stoppades i en poliskontroll på väg från Knutby, och att hon då var ensam i bilen? Att hon skulle haft en medhjälpare i sovrummet motsägs väl av att Daniel bara såg en gärningsman när han blev skjuten? Om du inte menar att hon haft en medhjälpare i Alexandras (vårt) sovrum men inte hos Daniel, förstås. Om Sara hade en medhjälpare i Alexandras sovrum skulle det förstås kunna förklara varför Saras uppgift om skottavstånden på skott 2 och 3 inte stämmer överens med rättsmedicinska utlåtandet om att dessa var påsittande. Men detta är, som sagt, inget jag vet utan blir bara rena gissningar och spekulationer.

  1. Eftersom du inte har misstänkliggjort någon annan så är det lätt att tro att du skyddar någon. Varför gör du det?

Det finns flera sätt att se på att jag inte har misstänkliggjort någon annan. Jag vet - av egen erfarenhet - alltför väl hur det känns att bli misstänkliggjord och anklagad för saker som jag inte gjort. Det är en obeskrivlig kränkning (även om kränkning börjar bli ett slitet ord i vårt övermediala samhälle) som jag inte lättvindigt vill utsätta någon annan för. Det gör att jag drar mig för att ge uttryck för något som jag misstänker, om det inte finns något som styrker misstankarna ordentligt.

Dessutom är jag medveten om att somliga är hemskt upprörda över att jag har den här hemsidan, eftersom jag berättar saker som de inte vill ska offentliggöras. Så länge jag inte påstår att någon har begått ett lagbrott som han/hon inte är dömd för, har jag inte gjort mig skyldig till lagstridigt förtal, vilket är viktigt även av den anledningen.

Men! Den aspekt som du lyfter fram i din fråga är förstås relevant. Jag har tidigare besvarat en liknande fråga från signatur "Joanna", som du kan läsa här.

Jag har gjort framsteg här och kommer att låta allt jag vet komma i dagen - i rätt tid. Jag väntar på resultat av pågående arbete med att få fram viss stödbevisning, som jag hoppas ska lyckas väl. Jag måste också hålla på vissa uppgifter som ska användas i en förhoppningsvis kommande resningsansökan, för att inte äventyra den möjligheten. Den dagen lär även eventuella misstankar riktade mot någon annan bli offentliggjorda. Jag hoppas på förståelse för detta, och på tålamod hos alla som likt mig väntar på att mer av sanning ska komma fram.

/helge


Copyright © 2006 Helge Fossmo. Foto: Samir Soudah/Magazine Café.
Materialet på denna webplats får inte publiceras i andra sammanhang utan skriftlig överenskommelse med Helge Fossmo.
Hittat stavfel eller annat slarv? Kontakta gärna webmaster!
Kontakta Helge.    Kontakta webmaster.