Start Helge funderar Helge reagerar Helge svarar Fråga Prenumerera

Alla frågor/svar:

Hej Helge,

Jag jobbar idéellt som avprogrammerare samt coach (egentligen för stort ord för det jag gör, men jag hittade inget annat lämpligt ord). Jag följde rättegången och mediastormen kring församlingen du var pastor för tills för två år sedan. Jag tänkte på hur likt det jag såg i denna situation var de situationer som jag dagligen möter i vanliga pingstförsamlingar (främst sådana med anknytning till trosrörelsen och den typ av helgelselära som Åsa Waldau står för). Er församling var inte så unikt knasig eller udda, men pingströrelsen såväl som Livets Ord, gjorde sitt bästa för att framställa er som så.

Detta tycker jag är tragiskt, då jag ser det som hände som något Gud tillät hända, även om Gud aldrig önskade det som hände. I stället för att omvända sig, något svensk kristenhet (och jag) sannerligen behöver, så pekade den finger.

Jag finner merparten av de domar som föll emot er församling, i stora drag (i den mån jag kan bedöma det) korrekta. Det som däremot är tragiskt är att folk med bjälkar i ögonen dömer människor med flisor. Nå, det som skedde kanske inte var en flisa, men jag måste nog påstå att det är värre att leda en hel församling bort från Gud, än att göra det du gjorde. Och vissa av dem som dömde dig, gör just detta. Den undervisning ni fått från Livets Ord spelade sannerligen roll i att bygga grunden för det som gick snett. Åtminstone har jag svårt att se det på något annat sätt.

Jag är glad över att läsa på din webbsida. Jag hoppas och upplever att det som händer med dig är genuint. Jag skulle önska att du skrev lite mer om vad total makt i egenskap av ledare (pastor) gör med en människa, oavsett hur stor törst efter Gud den människan har initialt. Jag tror att många unga pastorer som inte drar sig för att unämna sig själva till apostlar, skulle få stor nytta av att läsa en sådan text. Men jag förstår om det ligger dig för nära, för att du ska orka skriva om det. Jag tycker det är stort nog att du använder din tid i fängelset på ett konstruktivt sätt - och jag ber till Gud att du ska fortsätta med det.

Jag fick nys om din sida från en ung evangelist som jag coachar. Han ber för dig.

Med vänliga hälsningar,

John Nilsson (sonson till Sten Nilsson)

Hej John,

och stort tack för din uppmuntrande och intressanta hälsning.

Du önskar att jag ska skriva "lite mer om vad total makt i egenskap av ledare (pastor) gör med en människa". Det är något som jag själv funderat över en del den sista tiden, och som jag därför berör en del i mitt svar på frågor om mina predikningar. Läs gärna den texten. Eftersom det är en aktuell fråga för mig, kommer jag med all sannolikhet att skriva mer om det så småningom. Jag ber dock om att få återkomma när jag fått bearbeta och sortera mina tankar om det lite mer.

Med anledning av ditt ideella engagemang antar jag att du har värdefulla erfarenheter och infallsvinklar. Så om du har andra frågor, förslag eller synpunkter är det välkommet!

Allt gott!

/helge

2006-09-03 - Publicerat.


Copyright © 2006 Helge Fossmo. Foto: Samir Soudah/Magazine Café.
Materialet på denna webplats får inte publiceras i andra sammanhang utan skriftlig överenskommelse med Helge Fossmo.
Hittat stavfel eller annat slarv? Kontakta gärna webmaster!
Kontakta Helge.    Kontakta webmaster.