Start Helge funderar Helge reagerar Helge svarar Fråga Prenumerera

Alla funderingar:

När gräset är grönare på andra sidan...

Vad fick mig och Heléne att vilja flytta till Knutby? Vad har lockat så många fler individer och familjer dit från olika håll i landet? Det är inte en viss sorts människor, eller personer med gemensamma personlighetsdrag, som valt att "lämna alla och gå med i Knutby Filadelfia. Jag tror däremot att de flesta av oss som gjort det har haft intrycket att det är bättre i Knutby än den plats och församling vi lämnade.

Kanske lockade en starkare gemenskap och omsorg? Kanske lockade en radikal förkunnelse om helgelse och överlåtelse, istället för "söndagskristendom"? Kanske lockade lovsången och glädjen både i gudstjänster och i vardagen? Kanske lockade parollen "rätt man på rätt plats som gör rätt sak i rätt tid" som kontrast till plikttroget engagemang i till synes fruktlös verksamhet i ens gamla församling?

Gräset var helt enkelt grönare i Knutby än i den ort vi kom från. Kanske invände andra att gräset alltid verkar grönare på andra sidan, men att det bara är som det ser ut. När man väl kommer dit, visar det sig att verkligheten ser annorlunda ut. Och så är det kanske ofta. Men om gräset faktiskt är grönare på andra sidan då? Ja, vad betyder egentligen det?

Sommaren är här - och det med besked. Solen och värmen har tagit hårt på grönskan och på sina håll börjar det se ganska dystert ut. Där det för några veckor sedan var grönt och friskt, är det gulnat och till synes livlöst nu.

Fast jag har konstaterat att det fortfarande är lika grönt på sina håll - även där ingen har vattnat. Ett konstaterande som först irriterade mig. Trots samma torka och samma brännande sol, finns det grönska som verkar ha samma sprudlande livskraft som innan värmeperioden. Medan "min" grönska vissnar och ser allt mindre lockande ut, har de andra plantorna fortsatt växa och ser hur fräscha ut som helst.

I det läget är det lätt att misströsta och tråna efter gräset som är grönare, där på andra sidan. Men så upptäckte jag en sak: Det som höll grönskan så bra i torkan, och som tycktes växa friskare än "gräset på min sida", var i själva verket ogräs! Ogräset har ju en märklig förmåga att klara av att se grönt och friskt ut, när annat gräs, annan grönska, uppvisar tydliga symptom av torkans effekt.

Även om gräset ser torrt och visset ut "på din sida", betyder det inte att det har dött. Plötsligt kommer ett regn och då visar det sig att livet fanns här, även om det inte stod i prunkande grönska hela tiden. En regnskur ger växtkraften och färgen tillbaka i ett ögonblick!

För tillfället kanske gräset är grönare på andra sidan. Innan det får dig att klättra över staketet och lämna din gulnade "hemplantering", var noga med att kontrollera vad det är som är grönt på andra sidan. Ogräs kan se vackert ut, men det som gör att vi kallar det ogräs är att det antingen är utan nytta eller - ännu värre - till skada.

Gräset såg grönare ut i Knutby - men vilken skada det ogräset kan vålla! Och vilken skada det har vållat. Tistlar och brännässlor kan orsaka smärta. Giftiga växter kan orsaka både sjukdom och i värsta fall död. Det tycks finnas alla sorters ogräs i Knutby. Visst såg det grönt och fint ut, men ogräset har trängt undan och förhävt det nyttiga gräset mer och mer. Det smakade till och med bra i början, men det gav ingen näring utan istället gift.

Hellre då en mindre grön plats, där du inte blir skadad. Gräset gulnar kanske ibland, men det kommer tillbaka med kraft och grönska gång på gång!

Sommaren är här - och det med besked. Sommaren innebär för många en välförtjänt semester, kanske sol och bad, kanske resande och umgänge med nära och kära.

Sommaren innebär också för många en del trädgårdsarbete - inklusive att rensa ogräs... Inte alltid så roligt kanske, men likväl nödvändigt för att rädda det liv som ogräset annars vill förkväva. Ibland gör man sig illa under ogräsbekämpningen, men även det hör ju sommaren till på något sätt. Och det ger ändå en viss tillfredsställelse att konstatera att ogräset inte alls var omöjligt att få bukt med. Det kan kräva en enorm envishet och uthållighet att bekämpa ogräs. Tack och lov att det finns envisa och uthålliga människor! Fortsätt kämpa!

Alla ser inte skillnad mellan ogräs och "önskat gräs". Det kan ju dessutom se så förvillande likt ut, nyttig grönska och onyttig grönska. Men tittar man närmre går det att skilja dem åt. Och man kan behöva rådfråga mer kunniga på området. Om flera personer ätit av en viss växt med sjukdom som resultat, gör man klokt i att inte stoppa i sig samma sak.

För mig var det en tröst att inse att även om gräset är grönare på andra sidan, innebär det inte nödvändigtvis att det är bättre. Ibland rent av tvärtom. Så nu försöker jag peka ut det ogräs som jag av egen erfarenhet vet är skadligt. Och jag lägger mig hellre på en gul gräsmatta än att jag bedras av en i det yttre lockande grönska igen. För jag vet att i sinom tid kommer ett friskt regn och bringar grönska till gräset - inte på andra sidan utan "hemma".

På många sätt är gräset grönt i Knutby. Tittar man närmare på det, och om man ser på vad det har fått för konsekvenser hos dem som lever av den grönskan, inser man dock tveklöst att det är ogräs av en riktigt elak sort. Det som inte tål att granskas, eller det som "odlarna" försöker förhindra en granskning av, bör man ta avstånd från - och det med besked.

Efter dessa små funderingar om när gräset är grönare på andra sidan, återstår bara att önska dig som läst en fortsatt skön sommar, oavsett om du har en gul eller grön gräsmatta ... eller ingen alls. :-)

/helge

Publicerat 2006-07-18.


Copyright © 2006 Helge Fossmo. Foto: Samir Soudah/Magazine Café.
Materialet på denna webplats får inte publiceras i andra sammanhang utan skriftlig överenskommelse med Helge Fossmo.
Kontakta Helge.    Kontakta webmaster.