Start Helge funderar Helge reagerar Helge svarar Fråga Prenumerera

Alla frågor/svar:

Hej Helge,
Vill gärna höra lite mer av din egen syn på saken nu när du blivit fri ifrån sekten. Vad jag förstår så har många fler i ledarskiktet en mycket större skuld i allt som hände än vad som framkommit.

Läs gärna vad som diskuteras i Knutbytråden.

Vet inte om du har möjlighet att själv läsa annars kanske det finns någon i din närhet som har möjlighet att kopiera av inläggen där så du kan få möjlighet att läsa.

Vill bara säga att mycket pekar på att det Åsa Waldau har en mycket stor skuld. Den senaste tidens inlägg i den stora Knutbytråden handlar just om Åsa Waldau och ledarskiktet. I tråden finns både humor, värme och ett idogt sökande efter sanningen.

Jag och många med mig tycker att du och Sara ensamma fick bära en alltför stor skuld i vad som hänt! Som jag ser det så har det funnits möjliggörare inom sekten som även de har skuld i denna stora tragedi.

När man läser förundersökningen så hittar man hela tiden lögner och motsägelser. De hörda trasslar in sig för att inte tala om Samuel Frankers dåliga minne. Vet att du sitter inne med många och kanske alla svar på Knutbytragedin, varför inte komma ut med allt? Vad gör det om Åsa och ledarskiktet får ta sin skuld?

Mvh
Inga

Tack för det du skriver i din hälsning och fråga. Jag har tyvärr ingen möjlighet att själv följa diskussionerna på Knutbytråden, eftersom vi inte får ha tillgång till internet här. Jag har hört från vänner om en del inlägg och fått något skickat till mig ibland. Jag är glad att det inte tystnat och att fler söker vidare efter sanningen.

Du skriver inledningsvis att du gärna skulle höra lite mer av min syn på saken nu när jag blivit fri från sekten. Jag hoppas att de olika frågor, med mina tillhörande svar, som läggs ut här ska kunna ge dig mer av min syn på olika saker. Det är svårt att skriva något konkret som svar på en så allmän undran som du uttrycker. Återkom gärna med mer precisa frågor, så ska jag gärna besvara dem så tydligt jag kan. Med tiden ska förhoppningsvis den här platsen innehålla ett ganska ordentligt arkiv med min syn på det mesta.

Jag kan dock skriva att jag delar din uppfattning om att fler i ledarskapet bär en skuld för det som skett än vad som framkommit. Då menar jag inte nödvändigtvis skuld i juridisk mening, men absolut i betydelsen ansvar. Att ingen, mig veterligt, av pastorerna har erkänt något delansvar för det som skett, är något som jag har svårt att förstå. Att som Åsa hävda att hon är tongivande för allt i församlingen, samtidigt som hon avsvurit sig allt ansvar för det som skett, är en ologisk och märklig motsägelse. Något som jag är övertygad om kommer att komma ikapp henne förr eller senare.

Du har rätt i att förundersökningen - och även förhören i rättegångarna - är full av lögner och motsägelser. Något som allt fler har funnit belägg för sedan dess. Även här är jag övertygad om att det kommer ikapp med tiden. "Ska man ljuga måste man ha bra minne" har någon sagt. Håller man sig till sanningen slipper man det bekymret. Det gör, hur som helst, att sanningen har en tendens att komma fram...

Som du skriver, sitter jag inne med många svar på Knutbytragedin, men tyvärr inte alla. Jag har en god kännedom om lära och liv i Knutby, med allt som rör miljön som sådan. Däremot har jag själv många frågor som rör själva brotten som begicks i januari 2004, om vad eller vem som egentligen låg bakom dem osv. Och jag vill naturligtvis att rätt personer ska åläggas ansvar för sin skuld i det.

Även om jag inte har alla svar, har naturligtvis även jag - som så många andra - en rad teorier eller aningar om vad som är sanningen. Jag har idag fått veta, och/eller förstått, saker som jag önskar att jag hade haft klart för mig under utredningen. Jag vare sig vill eller kan dock börja skriva något sådant här, utan det måste kunna styrkas så att det är juridiskt hållbart. Annars skulle jag ägna mig åt lagstridigt förtal. Det vore inte seriöst och skulle dessutom kunna förhindra den lagliga rättvisan, som jag fortfarande hoppas ska rätta till de fel som har begåtts. I klartext innebär det att jag inte kommer att skriva att jag tror att någon enskild person är skyldig till ett brott, om det inte har prövats och styrkts. Jag hoppas att du har förståelse för att jag agerar så. Det beror alltså inte på att jag vill förhindra att hela sanningen kommer fram eller att rätt personer får ta ansvar för sin skuld. Det beror tvärtom på att jag vill att det sker, för alla berörda parters skull; offer såväl som gärningsman/gärningsmän.

Återkom gärna med mer precisa eller konkreta frågor, hur många som helst. Med all säkerhet kommer du då att få utfärligare svar än du fick nu.

Kanske att frågor också dyker upp på Knutbytråden som jag kan svara på, eller uppgifter som jag kan bekräfta eller dementera? Välkommen i så fall!

/helge


Copyright © 2006 Helge Fossmo. Foto: Samir Soudah/Magazine Café.
Materialet på denna webplats får inte publiceras i andra sammanhang utan skriftlig överenskommelse med Helge Fossmo.
Hittat stavfel eller annat slarv? Kontakta gärna webmaster!
Kontakta Helge.    Kontakta webmaster.