Start Helge funderar Helge reagerar Helge svarar Fråga Prenumerera

Alla frågor/svar:

Jag undrar hur du ser på att avhoppare samt medlemmar från/i Knutbyförsamling blir ombedda av ledningen att "gå hem". unga kvinnor som ser upp till speciellt Åsa Waldau vill som känt vara henne tillags och riskena finns att ledningen återigen får som dom vill.

Tror du att detta är lögner, eller tror du att dom än idag planerar hemgångar och väljer ut personer som kanske fått veta saker som ledningen sen ångrar pga eventuella konsekvenser och därefter genom lovebombing hjälper unga kvinnor till att vilja ta sina egna liv.

/orolig frågare.

Att försöka övertyga någon om att den (eller någon annan) ska "gå hem" är ett fruktansvärt allvarligt brott mot Guds vilja. Gud talar inte så och Gud agerar inte så. Om ledare uttalar sig på det sättet sker det därför aldrig på Guds uppdrag. Människan får inte avgöra när livet ska ta slut, vare sig genom att ta någon annans liv eller genom att ta sitt eget liv.

Eftersom jag själv har hört en uttalad önskan om att en kvinna skulle ta livet av sig innan hon avslöjade saker som hon visste, betvivlar jag inte alls att sådant förekommer. Om man inte värderar människoliv högre än så, ska man överhuvudtaget inte vara ledare. Det spelar ingen roll hur många goda egenskaper ledaren har i övrigt eller hur kärleksfull ledaren kan vara när den vill. Om ledaren samtidigt kan hota eller försöka övertyga någon om att den ska dö, ska man illa kvickt söka sig någon annanstans.

Eftersom syftet verkar vara att inte hemligheter ska avslöjas och komma ut, är risken att beteendet fortsätter tills alla sådana hemligheter blivit kända. Vet du om någon som är utsatt för sådana påtryckningar, bör du försöka övertyga den personen att bryta all kontakt med Knutby, oavsett hur mycket han/hon längtar dit. Det går inte att bli fri från kontrollen om man står kvar med ena benet i sekten.

Man kan lätt lura sig själv genom att tro att man kan ha kvar kontakten för någon annans skull. Men bästa sättet att hjälpa dem som är kvar är att själv bli helt fri från påverkan från ledarna. Och att verka för att alla hemligheter ska bli avslöjade.

Den syn på liv och död som vi med tiden fick i Knutby är farlig. Även om vi har ett hopp om en evighet i himlen tillsammans med Gud, betyder inte det att livet här på jorden är mindre viktigt eller mindre värt. Livet är en gåva från Gud som vi ska försöka göra det bästa av - så länge vi kan. Allt prat som hävdar något annat är fel. Gud skulle aldrig be någon "gå hem"!

Önskar dig allt gott.

/helge


Copyright © 2006 Helge Fossmo. Foto: Samir Soudah/Magazine Café.
Materialet på denna webplats får inte publiceras i andra sammanhang utan skriftlig överenskommelse med Helge Fossmo.
Hittat stavfel eller annat slarv? Kontakta gärna webmaster!
Kontakta Helge.    Kontakta webmaster.