Start Helge funderar Helge reagerar Helge svarar Fråga Prenumerera

Alla frågor/svar:

Hej Helge!

Har några frågor till dig.

  1. Jag är mycket intresserad av diskussioner kring människans utveckling. Jag vet att du är mycket kristen och skulle därför vilja veta din ståndpunkt när det gäller utvecklingsläran. Är du en anhängare av kreationismen och därmed tror bokstavligen att jorden är runt 5000 år gammal? Eller är du mer modern i ditt synsätt och kombinerar din tro om en gudomlig skapare med den evolutionslära som de flesta kristna idag gör?
  2. Jag är även mycket intresserad av psykiatri. Jag undrar därför om du någon gång fått någon psykiatrisk diagnos ställd på dig? Har du någon gång ätit psykofarmaka?

Gud vare med dig
Mvh
Thomas

Hej Thomas, och tack för dina frågor.

  1. Jag tror att Gud har skapat hela den värld vi känner till. Ska jag vara helt uppriktig, så är det oviktigt för mig om jorden är tio tusen år gammal, eller om den är tio miljarder år gammal (eller 4,6 miljarder år som dagens evolutionister uppskattar det till). Jag tror att allt är möjligt för Gud. Vill han skapa en värld i ett nu, kan han göra det. Vill han skapa en värld genom en långsam utvecklingsprocess, kan han göra det. Det finns seriös forskning och fynd som stöder båda teorierna, även om många försöker hävda något annat. Jag är övertygad om att mikroevolution har lett till den artrikedom vi har idag, och att denna evolution fortfarande pågår. Makroevolution är jag mer tveksam till, eftersom den inte kunnat bevisas. Men jag känner alltså inget behov av att ta ställning till frågor som hur gammal jorden är osv. Det som är avgörande för mig är att Gud har skapat oss och allt annat, och att det finns ett syfte med skapelsen.
  2. Den första tiden här på Kumla gjordes en utredning av mig på Riksmottagningen. Bland annat görs då en psykiatrisk utredning, med en rad olika tester och undersökningar. Jag har därför genomgått tester för att fastställa om jag har psykopati, neuropsykologiska dysfunktioner, antisociala drag, om någon form av personlighetsstörning eller psykisk sjukdom finns osv. Vill du ha mer detaljer om detta, får du återkomma.

Nej, jag har aldrig ätit någon form av psykofarmaka.

Jag har försökt att svara kortfattat på båda dina frågor. Vill du ha utförligare svar, ber jag dig att återkomma med kompletteringsfrågor.

Allt gott till dig!

/helge


Copyright © 2006 Helge Fossmo. Foto: Samir Soudah/Magazine Café.
Materialet på denna webplats får inte publiceras i andra sammanhang utan skriftlig överenskommelse med Helge Fossmo.
Hittat stavfel eller annat slarv? Kontakta gärna webmaster!
Kontakta Helge.    Kontakta webmaster.