Start Helge funderar Helge reagerar Helge svarar Fråga Prenumerera

Alla frågor/svar:

Hej Helge!

Vanligt inom pingstsammanhang (i varje fall förr) var ju att pastorerna i regel var självlärda, en del bibelstudier och annat (senare bibelskola). Min fråga har du läst någon teologi på universitetet?

Vad läser du just nu, vad beträffar: teologisk litteratur, uppbyggelselitteratur, skönlitteratur osv?

Det framkom på din hemsida att du läser (distans) på Umeå Universitet.
Vad studerar du?
Har du funderat på att ta någon examen?

Du har ju onekligen möjlighet att tidsmässig läsa en si så där 1000 poäng som skulle inkludera: teologi, juridik, sociologi, psykologi, historia osv.

Ett tips håll dig läsande så håller du intellektet igång.

Magnus

Jag tror att det fortfarande är vanligt med "självlärda" pastorer i pingströrelsen, även om det blivit betydligt större intresse för teologiska studier de senaste åren. Jag har ingen teologisk universitetsutbildning, men läser just teologi på Umeå Universitet nu.

Håller alltså på med Religionsvetenskap AB vilket omfattar 40 poäng. Huruvida jag kommer att läsa mer teologi efter det eller om jag väljer andra studier, vet jag inte i nuläget. Några 1000 poäng tror jag inte att jag kommer att läsa, men någon form av examen så småningom skulle ju inte skada.

Min nuvarande kurs är Nordisk religionshistoria (5 poäng), vilket innebär både asatro och schamanism/samisk religion. Det styr förstås mina val av teologisk litteratur till stor del, vad jag läser för kurs för stunden.

Annars har jag försökt vidga mina vyer lite genom att läsa Geza Vermes, John Shelby Spong, Harold S Kushner och andra för mig nya bekantskaper. Spongs resonemang är intressant att läsa, men ganska totalt i strid mot min egen tro. Kushner har däremot gett mig massor!

När det gäller ren skönlitteratur är jag en periodare, och har haft en period med väldigt lite läslust ett tag. (Då blir det istället Sudoku som avkoppling.) :-)

Tack för ett gott tips på slutet!

/helge

2006-09-06 - Publicerat.


Copyright © 2006 Helge Fossmo. Foto: Samir Soudah/Magazine Café.
Materialet på denna webplats får inte publiceras i andra sammanhang utan skriftlig överenskommelse med Helge Fossmo.
Hittat stavfel eller annat slarv? Kontakta gärna webmaster!
Kontakta Helge.    Kontakta webmaster.