Start Helge funderar Helge reagerar Helge svarar Fråga Prenumerera

Alla frågor/svar:

Hej Helge!

Vad anser du om de s. k. Muhammedkarikatyrerna?

Bengt Hildebrand

Jag har tidigare i livet varit något av en "åsiktsmaskin" som ansett saker om det mesta. Nu har jag försökt "tagga ner" och inte nödvändigtvis tycka om allt. Det blir därför ingen tydlig åsikt som svar på din fråga, utan bara lite fria tankar.

De så kallade Muhammedkarikatyrerna är en tråkig kollision mellan olika kulturers viktiga, rent av heliga, principer. Tryckfrihet, yttrandefrihet, åsiktsfrihet och religionsfrihet är för oss i en västerländsk kultur okränkbara rättigheter. I en islamisk kultur är bildförbudet och respekten för Muhammed okränkbara värderingar. Visst borde dessa principer kunna kombineras, eller respekteras, utan att det ena innebär en inskränkning av det andra? Tyvärr har jag en känsla av att vissa krafter utnyttjade denna kollision för att underblåsa en "önskad" konflikt. Problemet var nog inte främst karikatyrerna i sig, utan "oviljan" att förstå den andra partens inställning. Ibland behöver man kanske förstå att man inte kan förstå den andre...

Jag kan personligen inte förstå varför det skulle vara "så farligt" att någon publicerar dessa bilder, eftersom inte samma tänkande finns om exempelvis bilder på Jesus hos oss kristna. Samtidigt kan jag inte förstå varför man till varje pris måste publicera bilder som man vet sårar, kränker eller upprör andra människor. Men ett fel agerande hos en motpart rättfärdiggör inte andra fel hos mig själv, inte ens som en reaktion på det begångna felet eller än mindre en hämnd. Många borde ha kunnat agera vettigare i den här frågan än vad som skedde, tycker jag nog.

/helge

2006-07-18 - Publicerat.


Copyright © 2006 Helge Fossmo. Foto: Samir Soudah/Magazine Café.
Materialet på denna webplats får inte publiceras i andra sammanhang utan skriftlig överenskommelse med Helge Fossmo.
Hittat stavfel eller annat slarv? Kontakta gärna webmaster!
Kontakta Helge.    Kontakta webmaster.