Start Helge funderar Helge reagerar Helge svarar Fråga Prenumerera

Alla frågor/svar:

Hej!

Vad har du sagt till dina barn om varför du sitter i fängelse?! Vad känner dom när dom får besök dig i fängelset?
Vet av erfarenhet att många barn mår dåligt då dom kommer till fängelset.

Carina Petterson

I möjligaste mån försöker jag att hålla barnen utanför i det jag skriver här, för att inte utlämna dem. Tills de är stora nog att föra sin egen talan offentligt vill jag vara försiktig med att göra mig till deras tolk. Jag vill trots det försöka besvara dina frågor, även om svaren av den anledningen blir något begränsade.

Jag tror att det bästa för barn är att få veta precis hur det är, så långt det är möjligt för dem att förstå. Därför vet mina barn vad jag är dömd för och varför. Jag har berättat för dem - så gott jag kan - varför polisen och rätten trodde att jag är skyldig. Eftersom de är stora nog att själva också ta del av t ex massmedias bevakning under förundersökning, rättsprocess och tiden därefter, känns det viktigt att vi kan prata om allt. Barnen har själva konstaterat att människor ljugit och sagt saker om mig som de vet inte stämmer. Det orsakar naturligtvis många frågor och besvikelser som de måste känna sig fria att ventilera med mig, om eller när de vill det.

Vi pratar också öppet om allt som blev galet i mitt eget liv och leverne i Knutby, så de känner till de fel som jag har begått, men som inte är åtal- och straffbara. Jag har förklarat för dem vad jag ångrar och varför jag tror att det blev som det blev, så öppet jag kan. Även de sakerna innebär förstås frågor och besvikelser, som jag är tacksam för att vi hittills kunnat prata väldigt öppet om.

Barnen har, fullt förståeligt, haft många frågor och funderingar om allt, och kommer med all säkerhet att få än fler med tiden - både gamla återkommande och nya - i takt med att de blir äldre och förstår mer. Den öppna relation vi har hoppas jag ska kunna bestå, trots omständigheterna. Och så länge alla frågor och tankar - inklusive eventuella frågor om min skuld/oskuld - bemöts med förståelse från min sida och är "tillåtna", tror jag att det är möjligt.

Kort sagt har jag alltså sagt precis som det är till mina barn om varför jag sitter i fängelse. Vad mina barn känner när de besöker mig väljer jag att inte svara utförligare på än att det gått mycket bättre än jag befarade. Där vill jag sätta en gräns för att skydda deras privatliv. Jag hoppas att du har förståelse för det.

Här kan du läsa lite mer om hur jag tänker omkring barns besök på anstalt här.

/helge

Publicerat 2006-05-11.


Copyright © 2006 Helge Fossmo. Foto: Samir Soudah/Magazine Café.
Materialet på denna webplats får inte publiceras i andra sammanhang utan skriftlig överenskommelse med Helge Fossmo.
Hittat stavfel eller annat slarv? Kontakta gärna webmaster!
Kontakta Helge.    Kontakta webmaster.