Start Helge funderar Helge reagerar Helge svarar Fråga Prenumerera

Alla frågor/svar:

Hejsan, under många år fick vi i Smyrnaförsamlingen ofta besök av en pastor som verkade som vad han sade som missionär i nordnorge, hans namn var Einar Fossmo och han var en underbar Gudsman och en undrbar männsika som hjälpte min far och mor och oss syskon väldigt mycket, nu undrar jag, var han släkt till dig??

Mvh Anders

Jag har hört om Einar Fossmo tidigare. Om jag inte är felinformerad har han även besökt Pingstförsamlingen i Kristinehamn för många år sedan, den församling jag tillhörde och tjänade i innan jag flyttade till Knutby. Fossmo är ett ovanligt efternamn, även i Norge. När jag första gången hörde om Einar Fossmo blev jag därför väldigt förvånad, eftersom jag trodde att min släkt var ensam om det namnet, och ingen annan i släkten (mig veterligt) var "aktivt kristen". Vårt namn kommer från pappas föräldrahem i Gudbrandsdalen, som heter just Fossmo.

Senare har jag fått veta att det finns en norsk släkt till som heter Fossmo. Den släkten kommer från Nordnorge och har också sitt namn efter en gård, enligt vad en annan svenskboende "Fossmo" berättat för mig. Einar Fossmo lär tillhöra den släkten.

Så, Einar och jag är alltså inte släkt, trots att vi båda bär samma ovanliga efternamn. :-)

/helge


Copyright © 2006 Helge Fossmo. Foto: Samir Soudah/Magazine Café.
Materialet på denna webplats får inte publiceras i andra sammanhang utan skriftlig överenskommelse med Helge Fossmo.
Hittat stavfel eller annat slarv? Kontakta gärna webmaster!
Kontakta Helge.    Kontakta webmaster.