Start Helge funderar Helge reagerar Helge svarar Fråga Prenumerera

Alla frågor/svar:

Hej Helge

Har länge tänkt fråga dig om hur det egentligen var under den tid du satt häktad.

Det jag funderar på är att det går rykten om att "Knutby-folket" var inne i ditt hus och "försåg sig" med saker de tydligen ansåg sig ha större rätt till än du.

Kan detta verkligen vara sant!!!
Att det saknades en hel del saker med värde. Vem hade nyckel till ditt hus mer än du och Alexandra??

Vad finns det för moral och rättvisa om det nu var så. I min värld så kallas det STÖLD!

En som funderar.
//Liza

De rykten du har hört om detta stämmer, otroligt nog. Eftersom fyra hushåll delade brunn på kullen (Gränstaholm. där vi bodde) och något slags aggregat för vattenförsörjningen satt i mitt hus (fråga mig inte vad, för jag är definitivt inte tekniskt begåvad), hade Waldaus nyckel till huset. Urbans familj delade tvättstuga med oss, vilket gjorde att även de hade nyckel. Slutligen hade Nettan en nyckel.

När jag satt häktad gjorde min familj (syskon med respektive) ett antal besök i huset, för att hämta saker till barnen och liknande. De började snart upptäcka att saker försvann från huset från en gång till en annan. Vissa föremål hade jag via min advokat gett tillåtelse till församlingen att hämta från huset, eftersom de inte var mina, men en rad andra saker försvann också. Innan flyttlasset skulle packas fattades så mycket saker att jag tyckte att jag behövde göra en polisanmälan. Man kan tycka att det är obetydligt i sammanhanget, eftersom det bara är materiella ting, men när de till och med stal arvegods som hade personligt värde för mig gick det för långt. En del ekonomiskt värdefulla saker försvann, men värre är att saker med affektionsvärde har tagits.

Jag gjorde en polisanmälan för stöld och hemfridsbrott, och försökte uppge de saker som mina syskon kunde konstatera försvunnit. Eftersom jag inte fick åka till huset och gå igenom exakt vad som fattades, vet jag fortfarande inte hur mycket som stulits. Min förhörsledare erbjöd sig att köra mig till Knutby för att gå igenom detta, men enligt honom satte åklagaren stopp för det med motiveringen: "Hur ska de reagera i församlingen om Helge dyker upp där?" (Vi får väl skatta oss lyckliga att inte alla tjuvar skyddas från ägarna de stulit från på det viset...)

Polisen som tog emot anmälan var ärlig nog att säga att hon inte trodde att det skulle leda någonvart. Jag undrade om det hade tagits på större allvar om samma sak hade skett om jag exempelvis varit på en utlandsresa, och fick svaret att det hade det säkerligen gjort. Eftersom jag satt häktad var risken nu stor att det betraktades annorlunda. Det visade sig att hon hade rätt. Min anmälan ledde till ett besked om att förundersökningen lagts ned. (Ärende nummer 501A-6324-04)

"I min värld kallas det STÖLD" skriver du. I de flesta världar kallas det stöld, men inte i den rollspelsvärld som församlingen i Knutby lever i. Där råder andra lagar och man kan nog inte göra fel mot en djävul (som jag blivit), oavsett vad man gör... Problemet är att rollspelet kan fortsätta så länge inte samhällets lagar visar sig gälla också dem.

Det känns naturligtvis konstigt att mina tidigare vänner och grannar tog sig friheten att gå in i mitt hus medan jag satt häktad för att "ta vara" på en del av mina tillhörigheter. Men det känns nog ännu märkligare att de kan göra det utan några som helst följder. Rättsligt skydd gäller av allt att döma inte alla under alla omständigheter...

/helge

2006-07-18 - Publicerat.


Copyright © 2006 Helge Fossmo. Foto: Samir Soudah/Magazine Café.
Materialet på denna webplats får inte publiceras i andra sammanhang utan skriftlig överenskommelse med Helge Fossmo.
Hittat stavfel eller annat slarv? Kontakta gärna webmaster!
Kontakta Helge.    Kontakta webmaster.